Penan turinoita.
Calpe diem sano Pussicat

Viini Expo 2016
Helsingin Messuhallissa pidetään joka toinen vuosi Viini Expo ja sen rinnalla ruokamessut Gastro Helsinki. Tänä vuonna messut sijoittuivat päiville 17 – 19.3.2016. Ammattilaisille oli varattu 2 päivää ja yleisölle eli viinin ystäville 2 päivää.
Olen jo kymmeniä vuosia käynyt tutustumassa näihin ”viinimessuihin” ja täytyy todeta, että aina vaan pienemmiksi käyvät. Ennen oli harva maahantuoja osallistumatta messuille mutta nykyään tuntuu siltä, että monet pitävät omat esittelynsä muualla johtuen mahdollisesti näyttelypaikkojen kovasta hinnasta. Moni viinitalo yrittää näiden messujen kautta löytää viineilleen maahantuojaa. Siksi messuilla pääsee kokeilemaan Suomessa vasta ensi kertaa tarjottaviin näytteisiin. Maistoin ensi kertaa Mallorcalla tuotettua viiniä eikä se tuntunut yhtään hassummalta.Toivottavasti joku maahantuoja innostuu tuottamaan sitä vaikka ravintolaviiniksi ohi Alkon listojen.
Suomalaisia tavataan yhä enemmän jopa viljelemässä omia viinejään ympäri Eurooppaa. Tunnetuin heistä on ehkä Juha Berglund, joka aikanaan hankki Chateau Carsin nimisen viinitilan Bordeauxin alueelta Ranskasta. Oli mukava kuulla, että viinitila pysyy yhä saman perheen omistuksessa sillä nykyisin tilasta vastaa enologiaa Bordeauxissa opiskeleva tytär Nea Berglund.
Toinen jo maailmallakin tunnustettu viiniviljelijä on Jarkko Peränen, joka hankki Toscanan Classic alueelta pienen tilan, jonka Candialle viinejä on Suomestakin saatavissa. Kävin myös kuuntelemassa Viinitie agentuurin toimitusjohtaja Toni Immosen esitystä osittain suomalaisvoimin valmistetusta Raja-viinistä. Kyseisen viinin rypäleet kasvavat Alsacen puolella mutta itse viini valmistetaan Saksan puolella lähellä rajaa mistä viinin nimikin johtuu.
Paitsi viinejä oli tarjolla myös erilaisia pienpanimoiden oluita sekä eri ikäisiä rommiviinoja. Väkevän rommin vastakohtana järjesti Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho ry (FBSK) alkoholittomien cocktailien eli mocktailien kisan avoimella lavalla. Nimitys tulee englanninkielisestä verbistä mock, joka tarkoittaa matkia tai kiusata.
Jos viinipuoli olikin tarjonnaltaan hiukan kalpeaa niin elintarvikepuoli käsitti koko laajan alakerran tilan. Esitteillä oli suurista keittiökoneista pikkunäppäriin ruoanlaiton apuvälineisiin. Maistelemalla kaikkia tarjolla olevia tuotteita ei lounaalla tarvinut lainkaan käydä.






